Take good care… of yourself!

IMG_7339

(Use language button for other languages).

Kortgeleden begon ik mijn week zoals ik eigenlijk iedere week zou willen beginnen: met een goed gesprek en een kop koffie aan het strand. Het weer was heerlijk en ik genoot met volle teugen van de mooie ochtend. Na ongeveer een uur begon mijn gesprekspartner wat onrustig op zijn horloge te kijken. Ik vroeg hem wat er was. Hij vertelde me dat hij zich schuldig voelde om met mij aan het strand te zitten genieten, terwijl zijn vrouw aan het werk was. Op deze manier voelde hij zich geen ‘goede vader en echtgenoot’. Ik stelde hem de vraag hoe hij een ‘goede vader en echtgenoot’ definieert. Hij bekende dat hij daar eigenlijk nooit over had nagedacht. Toen ik opperde dat een ‘blije en gelukkige vader en echtgenoot’ wellicht een voorwaarde is voor een ‘goede vader en echtgenoot’ zei hij dat hij er zo nog nooit naar had gekeken.

In de afgelopen jaren heb ik verschillende managers ontmoet die alleen bezig zijn met het welbevinden van hun team en de organisatie waar ze voor werken. Ze cijferen zichzelf weg. Ze slaan hun lunches over, reageren ook ’s avonds en in het weekend zo snel mogelijk op e-mails en zijn ‘altijd’ telefonisch beschikbaar. Alles ten dienste van het team en de organisatie. Ik heb een aantal van deze mensen ‘kopje onder’ zien gaan. Waarom? Omdat ze waren vergeten aan zichzelf te denken, aan hun eigen behoeftes en gezondheid. En daarmee roofbouw hebben gepleegd.

Bovenstaande voorbeelden doen me denken aan het principe ‘help yourself first before attending to others’. Herkenbaar voor iedereen die wel eens gevlogen heeft. Als je anderen wilt helpen, of dat nu in een noodsituatie is in een vliegtuig, als manager, als ouder of partner, moet je eerst zorgen dat je zelf OK bent. Hoe denk je anders effectief een ander te kunnen helpen?

Want je impliciete boodschap als je je team, organisatie of kinderen belangrijker vindt dan jezelf is: ik ben niet belangrijk! En of het nu teamleden of kinderen zijn: ze doen niet wat je zegt, maar ze doen wat je doet.

Een manager die veel energie heeft, in balans is, de waarde van rust en kalmte kent bij het nemen van beslissingen in hectische situaties, hoofd- van bijzaken kan onderscheiden en zichzelf durft te zijn, straalt vertrouwen uit naar zijn of haar teamleden en richting de rest van de organisatie. Als leider is zo’n manager effectiever, wat van grote waarde is voor teamleden en organisatie. En voor die manager zelf natuurlijk!

Christian Albers is initiatiefnemer van Running with the Boss (runningwiththeboss.com). Hij begeleidt ondernemers, executives, managers en young professionals bij het tot stand brengen van fundamentele zakelijke en persoonlijke transformaties. Door middel van beproefde methodes en concepten leert hij mensen ‘onmogelijk’ geachte doelen te bereiken, barrières te doorbreken en op een structureel hoger niveau te functioneren. Maar altijd geleidelijk en in balans. Voor meer informatie bel naar +31 651 462 282 of mail naar runningwiththeboss@gmail.com.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s