Back to basics – deel 2: found

cropped-img_2474-e15228707475881.jpg

Foto: Ronald de Graaf

Ironman Chattanooga zit erop en er gaan maanden van ‘ongestructureerd trainen’, zoals dat zo mooi heet, voorbij. Ik merk dat ik afgezien van een enkele zwemtraining met twee van mijn zoons, geen plezier meer beleef aan trainen.

De feestdagen rond de jaarwisseling worden gelardeerd met (te)veel eten en alcohol en mijn gewicht stijgt navenant. Het deert me niet. Na jaren ‘binnen de lijntjes gekleurd’ te hebben gun ik mezelf deze periode. Wel merk ik dat ik me minder energiek ga voelen. Ik lijk ook meer slaap nodig te hebben. Mijn toegenomen gewicht, dat nog weg te rationaliseren is als ‘off season weight’, leidt ertoe dat ik het merendeel van mijn garderobe ‘even’ niet aankan. Ik heb vaker met dit bijltje gehakt en weet dat als ik me er echt op focus deze ‘winterjas’ zo weer uit is. Maar daar zit nu net het probleem deze keer. Die focus komt maar niet echt of verdwijnt net zo snel als hij gekomen is.

Op 11 februari loop ik dicht bij huis een halve marathon. Dit is de 5ekeer dat ik meedoe en evenzoveel keer heb ik mij afgevraagd wat mij bezielde toen ik mij inschreef. In november ben ik meestal optimistischer over het verloop van de Nederlandse winter dan in februari en ook ditmaal heb ik een gezonde tegenzin en veel te weinig getraind. Maar er is wel iets anders dan normaal: ik loop samen met teamgenoot Ronald en we doen het puur voor ons plezier. Geen eindtijd in gedachten maar vertrekken op ‘conversatietempo’ en vooral genieten van de prachtige omgeving. Ik loop makkelijk en soepel en zet de laatste 3 kilometer nog even aan. Voldaan kom ik over de finish – er lijkt iets van plezier terug te komen.

Een maand later loop ik weer een halve marathon. Hoewel ik mij had voorgenomen voorlopig geen wedstrijden te doen ben ik gesterkt door de positieve ervaring van vorige maand en ga ik wederom met Ronald van start. Deze wedstrijd verloopt echter heel anders. Ronald gaat er al bij de start als een haas vandoor en van mijn plan om ook deze keer relaxed te lopen komt niets terecht. Bij gebrek aan een gesprekspartner besluit ik ook maar om het gas erop te gooien. Nog wel gecontroleerd want ik heb voor deze wedstrijd nog minder getraind dan voor de vorige, onder andere omdat ik eerder die week mijn voet hard stootte en daarna een dag niet zonder pijn kon staan. Ik loop dus harder dan ik van plan was maar het gaat relatief gemakkelijk. Echt veel harder kan ik niet, maar langzamer is ook niet nodig. Uiteindelijk ben ik 6 minuten sneller dan een maand eerder en blijk ik supervlak te hebben gelopen. Mijn eindtijd ligt maar 5 minuten boven mijn PR. Dit komt mede doordat ik in de jaren dat ik echt veel trainde en in vorm was nooit een halve marathon liep, maar toch. Ik lijk de smaak te pakken te hebben. Het ‘what if’ komt voor het eerst sinds lange tijd weer eens in mijn hoofd op. ‘What if’ als ik mezelf weer in shape weet te brengen, een kilo of 5-6 eraf en weer gestructureerd ga trainen?

Ik besluit mij in te schrijven voor een halve marathon begin april en die te gebruiken om mijn huidige grenzen te testen. Te kort dag om de gewenste kilo’s al kwijt te zijn of om een goede voorbereiding te doen maar de wedstrijd wil ik gebruiken om mezelf buiten mijn comfort zones te brengen. Om nog verder buiten mijn (huidige) comfort zones te gaan schrijf ik me ook in voor twee marathons. De eerste is eind mei – ook deze is te kort dag om een ‘goede’ tijd te lopen maar voor de tweede, half oktober heb ik ruim de tijd om de benodigde kilo’s kwijt te raken en een gedegen voorbereiding te doen.

Ik ga weer doen waar ik als duursporter ooit mee begonnen ben: het lopen van halve en hele marathons. Dit is voor mij de sleutel die me terugbrengt naar een situatie waarin ik het beste functioneer: dagelijkse discipline met focus op een helder doel. En die volgende Ironman komt er ongetwijfeld ook.

Ik heb er weer zin in. Ik ben back. Back to basics.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s